14 Mart 2013 Perşembe

Uçhisar Kalesi, Kapadokya




Uçhisar Kalesi Kapadokya'nın zirvesi, en güzel manzaraya sahip noktasıdır.
 
Uçhisar Kalesi
 
 
Bin yıldan fazla süre boyunca hatta 1950'li yıllara kadar insanlar kale içine oyulmuş odalarda yaşamış. Kalenin tünellerle bölgenin değişik noktalarına bağlandığı da söyleniyormuş ama bu tünellerle ilgili henüz herhangi bir ize rastlanmamış.
 
 
Kale girişinde malesef Müze Kart geçmiyor, belediyeye bağlı olduğu için 5 TL karşılığı bilet alıp kaleyi gezebiliyorsunuz.
 
 
Kalenin içine girildiğinde karanlık dehlizler var ama içlerine girmek yasak. 2 kat içeriden tırmandıktan sonra tepeye kadar dışarıdan tırmanıyoruz. Kalenin geziye açık bölümü güzel yapılmış. 

 
 
Zirveye kadar merdivenler var ve hiç bir noktada atlayıp zıplamak gerekmiyor. Aslında yukarı kadar bayağı bir basamak çıkıyorsunuz bu hiç yorucu değil. Müthiş manzara nedeniyle sürekli durakladığınız ve bütün dikkatinizi bu güzelliğe verdiğiniz için bunun hiç farkına varmıyorsunuz.
 
Uçhisar Kasabası

 
Uçhisar Kasabası'nın görüntüsü yukarıdan böyle. Eskiden kale içlerinde ve eteklerinde yaşayanlar erozyon etkisiyle kalede yıkıntılar oluşması nedeniyle sonradan kalenin güneyinde bulunan bu düzlük alana taşınmışlar.
 

Uçhisar kalesine akşamüstü gitmenizi öneririm, gün batımını izlemek için en doğru yerlerden biri. Ancak müzenin kapanış saatine de dikakt edin. Biz Mart ayının başında gittiğimizden hava kararmasına yakın müze kapandı. Ayrıca sanırım Kapadokya sezonu Mart ayı başında henüz açılmamış oluyor, Uçhisar kalesine gittiğimizde bizim dışımızda 3-4 turist daha vardı sadece. Sonradan öğrendik ki sezon daha yeni başlamış.

Güvercinlik Vadisi



 
Güvercinlik Vadisi


Güvercinlik Vadisi,  Kapadokya'daki çok sayıda vadiden sadece biri... Tracking yapmak için çok uygun. Vadi içersinde peribacaları yok ancak değişik karstik oluşumlar ve büyük bir kanyon var.



 
Güvercinlik Vadisi Kanyonu

 

Güvercinlik vadisinin sonunda karşımıza çıkan büyük kanyona girmeye cesaret edemiyoruz ve gezimize Uçhisar kasabasının sokaklarında devam ediyoruz...

 

 
 
 
Dediğim gibi; sezon açılmadığı için kasaba boş, ancak güzelliğinden birşey kaybetmemiş. Uçhisar Kalesi'ni ziyaret edecekseniz mutlaka hemen altındaki Güvercinlik vadisini ve ara sokakları da gezmeyi ihmal etmeyin.
 
Karnınız acıktığında ise kasaba meydanındaki minik parkın içinde yer alan bir pide salonu var. Özellikle tulum peynirli pideyi şiddetle öneririm :)
 



 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder