18 Mart 2013 Pazartesi

Zelve Vadisi, Kapadokya

Zelve Açık Hava Müzesi
 
 
 
Zelve Kapadokya bölgesinin en eski ve en uzun süre kullanılmış yerleşim yeridir.
 
Hristiyanlığın bölgede ilk yayılmaya başladığı yer olarak bilinir. İçinde manastırlar, kiliseler ve yerleşim yerleri bulunmaktadır. Paşabağ vadisinden çıktıkta sonra aynı yol üzerinde yaklaşık1 km sonra Zelve Ören yerine varıyoruz. Girişte Müze Kart geçerli.
 
Zelve Açık Hava Müzesi

 
Bölge hıristiyanlık döneminin sonra ermesinden sonra da 1950'li yıllara kadar köy olarak kullanılmış. O yıllarda kaya evler içinde yaşayan insanlar daha sonra vadiye 2 km uzaklıkta kurulan Zelve Köyü'ne taşınmışlar.  Zelve yolu Avanos-Göreme yolu üzerinden ayrılır ve Paşabağı Vadisi'ne yaklaşık 1 km. kadar uzaklıktadır.
 
Zelve Ören yeri toplamda 3 vadiden oluşuyor,  1. vadi uzunluğu 250m, ikinci vadi uzunmluğu 800m ve son olarak üçüncü vadidin uzunluğu ise 2 km. Bu bilgiyi ilk gördüğümde 3. vadiyi gezemeyeceğimizi düşünmüştüm ama başlayınca tamamını görmeden çıkamıyorsunuz buradan. Rahat kıyafetler ve ayakkabılar giymeyi unutmayın çünkü biraz tırmanmak ve değişik yerler keşfetmek isteyeceksiniz.
 
1. VADİ
 
 
1. Vadi : Cami

 
Burası birinci vadide bulunan cami. Köy olarak kullanıldığı dönemde yapılmış. Pek büyük bir cami değil ancak hem minaresinin ilginç yapısı hem de daha yeni dönemlere ait olan mimarisi nedeniyle görülmeye değer.
 
1. Vadi : Manastır
Burası da caminin hemen karşısında bulunan manastır bölümü. Manastırlar dini eğitim vermek için kurulmuş okullardır. İçlerinde odalar, yatma yerleri, kiliseler, ders verilen yerler bulunur. Hıristiyanlığın ilk yayılma dönemlerinde Zelve Vadisinde hıristiyanlıkla ilgili eğitimler ve seminerler verilmiştir.
 
 
2. VADİ
 
İkinci vadide genel olarak yaşam yerleri ve mutfak olarak kullanılmış yerler var. Bunların dışında ikinci vadinin en büyük özelliği güvercinlikleri.
 
Zelve köyünde yaşayanlar hıristiyanlık dönemlerinde oyulmuş mağaraların ağızlarını taşlarla kapatarak güvercinliğe çevirmişler. Aslında bu sayede birçok mağara kilise insan tahribinden de korunmuş.
 
 
 
 
3. VADİ
 
Diğer iki vadiye oranla en uzun olan vadi burası ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı çok güzel bir yürüyüş parkuru hazırlamış, inişli-çıkışlı bir parkur olsa da çok zorlamıyor.
 
3. vadi genel görünüm
 
Üçüncü vadide de yine köy olarak kullanılmış birçok yaşama yeri ve kilise bulunuyor. Ayrıca yine bu vadide bulunan değirmen de görülmeye değer ilginç yerlerden birisi.
 
3. Vadi: Değirmen


Peribacalarına oyulmuş evler böyle görünüyor. Eğer yeterli vaktiniz varsa buradaki her noktaya girebilir ve enteresan yerler keşfedebilirsiniz. Zaten bu vadiyi gezdim diyebilmek için en az 3-4 saat vakit ayırmanız gerekiyor.
 
3.  Vadi : yürüyüş parkuru

 
Zelve Vadisi

 

 
Ören yerini gezip bitirdikten sonra kapıdaki görevliye buraya yakın başka nereye gitmemiz gerektiğini soruyoruz ve bizi Hayal Vadisine yönlendiriyor, aynı yol üzerinde yaklaşık 1 km gitmemiz gerekiyormuş, şimdi sırada Hayal Vadisi ...
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder