14 Şubat 2013 Perşembe

Hierapolis

 

Gülçin ve Sadık bu sefer, eşi benzeri olmayan travertenleri, antik tiyatrosu, antik havuzu, termal su kaynakları, Hz. İsa’nın 12 havarisinden olan St.Philippe’in mezarının bulunduğu hac merkezi olan anıtsal yapısı, Anadolu’nun en görkemli nekropolü, yıkılmasına sebep olan deprem izleri, Apollon tapınağı, görkemli çeşmeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yeralan, gizemli ve muhteşem Hierapolis Antik Kentinde...
 
 

Hierapolis Antik Kenti

Kutsal bir kentin yoluna düştük bu sefer, suları her ne kadar şifa dağıtsa da, uçsuz bucaksız mezarlıkları hayatın gerçeğini yüzümüze vuruyor.  Bir mezar kente doğru yürüyoruz; adı kutsal, suyu kutsal, ölüleri unutulmuş bir kent ...

Hierapolis Dünya Kültür Mirası listesinde Türkiye'den bulunan 10 yerden biri.
 
 
 
Hierapollis, Denizli şehir merkezine 18kh uzaklıkta, Pamukkale traverterlerinin hemen üstünde. Pamukkale traverterlerinden giriş yapıp tepeye yürüyerek çıktığınızda antik kente ulaşıyorsunuz. Traverterlerin girişinde müze kart kullandığınız için antik kent girişinde ayrıca göstermeniz gerekmiyor.
 
TERMAL HAVUZ
 

Termal Havuz
 
Antik kente girer girmez bizi büyük bir terma havuz karşılıyor, antik dünyanın en güze havuzlarından biri ve hala içinde yüzen insanlar var. Yeryüzündeki ilkkaplıcalardan biri ve bugün hala içerisi termal su ile dolu. Ancak bu havuzu kullanmak için para ödemek gerekiyor. 2012 Haziran ayında gittiğimizde bu ücret 40 TL idi.
 
ÇEŞME ANITI
 
Çeşme Anıtı
 
Termal havuz kompleksinden çıktığımızda bizi antik dünyada yapılmış en büyük çeşme karşılıyor. Bu çeşme üzerinde tanrı ve tanrıça heykelelri taşıyordu. Ancak bu devasa anıt sadece Athena, Aollon ve Zeus gibi ünlü tanrıları değil varolduğu bilinen tüm tanrıların heykellerini taşıyordu. Heykellerin bulunduğu kısmın arkasındaki kare boşluktan termal su fışkırıyordu. Bu su da öndeki mermer basamaklardan termal havuza kadar gidip muhteşem bir manzaraya sebep oluyordu. Bu çeşme o dönemde çok çok önemli bir yapıymış ve Hiearapolis'e sadece bu yapıyı görmeye gelen Romalı turistler varmış.
 
APOLLON TAPINAĞI
 

Apollon Tapınağı

Diğer birçok antik kentte olduğu gibi Hierapolis'te de bir Apollon Tapınağı var. Şu an yapısal oalrak pek birşey kalmamış çünkü zaman içinde taş ocağı olarak kullanılmış. Ancak döneminde önemli bir tapınakmış, termal kaplıcalara tedavi için gelen bütün herkes öncelikle Apollon Tağınağına adak sunmak zorundaymış, aksi takdirde tedaviye başlayamazlarmış.
 
ANTİK TİYATRO
 
 
 
Günümüzde önemli bir bölümü ayakta kalan tiyatro 46 sıradan oluşmakta ve 10.000 kişi kapasiteli.
 

Antik Tiyatro

 
 
 
Türkiye'de İtalya'dan çok daha fazla antik Roma tiyatrosu ve Yunanistan'dan çokçok daha fazla antik Helen tiyatrosu varmış ancak görüyorum ki bu antik kenti gezmeye gelen turistlerin arasında hiç Türk yok, inanılmaz birşey !!!
 
HAMAM BAZİLİKA
 

Hierapolis sırtını Babadağ dayamıştır ve burası kentin oluşumunda kullanılan mermer blokların çıkarıldığı yerdir. Kentin hemen heryeri bu mermer bloklardan inşaa edilmiştir, hamam binası hariç. Hamamın inşaatında traverterlerden kesilen taşlar kullanılmıştır.
 
Antik Hamam
 
ÖLÜLER KENTİ
 
Hierapolis, bugün traverterleri ile tanıdığımız Pamukkale'nin gerçek yüzü, gerçek yerleşim merkezi, anıt kent veya ölüler kenti oalrak bilinen ama "Hiera" ifadesinden hareketle, antik yunancada "kutsal kent" anlamına gelen Hierapolis.
 

 
Anıt Mezar

Lahit mezar
 
 
Bu kentin en büyük özelliği değişik dönemlerde değişik ulusara ait mezar yapılarının bulunduğu bir ölüler kenti olması. Dünyanın en büyük mezarlık alanı yani akrapolü buradadır.


Peki neden bu kadar çok mezar var burada diye soracak olursak, hayatlarının son döneminde belki de son bir umut için bu ılıca ve termal sulardan faydalanma amacıyla buraya gelen insanların burada hayatlarını kaybettikleri sanılıyormuş. Haliyle bu nekrapol alanı da çok büyümüş ve bugün yeryüzündeki en büyük antik mezarlık olmuş.


 

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder