14 Mart 2013 Perşembe

Göreme Açıkhava Müzesi, Kapadokya


Yaşamın peri bacaları ile iç içe sürdüğü Kapadokya'nın şirin beldesi Göreme'nin tarihi anlamda en önemli yeri Göreme Açıkhava Müzesi'dir. Müzeye girişte Müze kartı geçerli, burayı gezmek için en az 2-3 saatinizi ayırmanızı öneririm.
 
Göreme Açıkhava Müzesi
Müze kaya içine oyulmuş manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler, mutfaklar ve yaşam alanlarından oluşmaktadır. Bu bölge Hıristiyanlık tarihinde önemli bir kişi olan Kayseri Piskoposu Aziz Basil tarafından 4. yüzyılda bir dini eğitim ve düşünce merkezi olarak kurdurulmuş. Hıristiyanlık düşüncesine bir çok yenilik getiren Aziz Basil'in fikirleri ilk olarak burada öğretilmeye başlanmış. Bölgedeki manastır hayatı 1000 yıl kadar sürmüş. 
 
Mart ayının ilk günlerinde yaptığımız bu minik Kapadokya gezimizde çok şanslıyız çünkü bahar ilk güneş ışıklarını bizimle paylaştı. Bu hem gezimiz için hem de fotoğraf çekimlerimiz için iyi oldu. Ancak sezonun daha yeni yeni açılıyor olmasından dolayı oralık çok sakin, sadece birkaç tur otobüsü vardı müzenin girişinde; ağırlıklı olarak Koreli ve Alman turistlerdi bunlar.
 
RAHİBELER VE RAHİPLER MANASTIRI
 
Açıkhava müzesine girdiğinizde hemn sol tarafta bulunan 6-7 katlı kaya kütlesi rahibeler ve rahipler manastırı olarak biliniyor. Manastırda katlar arasındaki bağlantı tüneller ile sağlanmış. Aslında ilk 2 katı gezilebiliyormuş ama biz gittiğimizde kapalıydı.
 
Rahibeler ve Rahipler Manastırı



AZİZ BASİL ŞAPELİ

Müzedeki ilk durağımız hemen girişteki Aziz Basil Şapeli. Şapelelr çoğunlukla belli bir kişi için inşaa ediliyor, burası da Aziz Basil için yapılmış. Kendi mezarı da bu binada bulunuyormuş.

Aziz Basil Şapeli


 
Kilise girişlerinde bulunan ve asıl bölümden kolonlarla ayrılan bölüme Narteks deniyor. Bu şapelin narteks bölümünde önemli kişilerin gömüldüğü bir mezarlık var. Mezarlıkların solundan şapel kısmına geçiliyor. Kiliselerin asıl bölümüne nef denir ve genellikle oturma bölümleri ile çevrelenir. Duvarlara oyulan küresel bölümlere ise apsis deniyor. Kilise mimarisinde sıkça görülen bu mimari yapılarla ilgili terimleri geziniz sırasında kilise girişlerinde bulunan açıklamaları okumak için faydalı bulabileceğinizi düşünüyorum.
 
Aziz Basil Şapeli

 
 
ELMALI KİLİSE
 
İkinci durağımız Elmalı Kilise'ye böyle bir tünelden geçilerek ulaşılabiliyor. Eğer tünelden geçmek istemezseniz biraz daha yürüyerek arka taraftan da kiliseye geçebilirsiniz ama tünel daha eğlenceli..
 
Elmalı Kilise Giriş Tüneli

 
 
Kiliseyi gezdiğinizde fresklerin neden bu kadar canlı ve bozulmamış olduğunu merak edebilirsiniz. Bunun nedeni 90'lı yıllarda müzedeki kiliselerde yapılan restorasyondur.
 
Elmalı Kilise
 
 

 

YILANLI KİLİSE
 
adını ejderha ile savaşan Aziz George tasfirinden alır. Duvardaki yeşil ejderha figürü yılana benzetildiği için yılanlı kilise olarak adlandırılmış. yılanlı kilise Küçük ve muhtemelen tamamlanmadan yarım bırakılmış bir kilisedir
 
 
Yılanlı Kilise




Yılanlı kilisenin en ilginç süslemelerinden birisi giriş kapısının üzerinde bulunan ve bir dama tahtasını andıran süsleme. Sadece süs olsun diye yapılmış gibi görünen bu desenin ilginç bir hikayesi var. Hz. İsa çarmıha gerildiğinde Romalı askerler Hz. İsa'nın mallarını paylaşamışlar. Şekildeki gibi kareler çizerek eşyaları karelerin üzerine koymuşlar. Sırası gelen asker karelere taş fırlatarak taşın durduğu karenin üzerindeki eşyayı almış. Kapının üzerindeki kare şekilleri bu eşya paylaşımını simgelemektedir.
 
KİLER, MUTFAK, YEMEKHANE
 
Burası temelde bir eğitim merkezi olduğu için yemekler topluca pişirilir ve yenirmiş. Bu nedenle mutfak ve kiler bölümleri topluca yemek pişirilmeye uygun büyüklükte yapılmış.
 
Yemekhane

Tandır


 
 
Mutfak bölümündeki ilginç yerlerden birisi de İKİNCİ fotoğrafta görebileceğiniz tandır bölümü. Tandırlar o devirlerde yemek pişirmek için ocak olarak kullanılan yerler.
 
KARANLIK KİLİSE
 
Yemekhane bölümünden çıktıktan sonra müzedeki en önemli kilise olan Karanlık kiliseye geliyoruz. Karanlık kilise hem üst bölümlerde bulunduğu hem de güvercinlik olarak kullanılmış olduğu için insan tahribatından iyi korunmuş bir kilisedir. Ayrıca kilise içi çok küçük bir pencereden hafif bir ışık aldığı için freskleri boyamak için kullanılan boyaların renkleri de tüm canlılığını korumuş. Zaten kiliseye Karanlık Kilise denilmesinin de nedeni karanlık olmasıdır.
 
Karanlık Kilise


Müzeye Müze Kart ile girmiş olsanız bile Karanlık Kiliseyi gezmek için ayrıca kişi başı 8 YTL ücret alınıyor. Bu sebeple biz içeri girmedik.
 
AZİZE CATHERINE ŞAPELİ
 
Anlatılana göre Azize Catherine Hz. İsa'yı rüyasında görüyor ve uyandığında parmağında Hz. İsa'nın yüzüğünün takılı buluyor. Yıllarca Mısırda hermit olarak yaşamış Azize Catherine birçok öğrenciye hıristiyanlığı öğretmiş bir şahsiyetmiş. Bu Şapel de onun adına yapılmış.
 
Azize Catherine Şapeli
 
 

 
ÇARIKLI KİLİSE
 
Çarıklı kilise adını Hz. İsa'nın göğe yükselişinin resmedildiği freskin altında bulunan ayak izlerinden almış. İki sütunlu ve 4 kubbeli bu kilisenin de durarları çok hoş freskler ile süslenmiş.
 
Çarıklı Kilise



Göreme Açıkhava müzesinde çok güzel bir Müze Cafe var, içerisi ferah ve satılan ürünler gayet şık. Ancak fiyatları turistlere yönleik oluşturulmuş. Bir tane Kapadokya kitabı almak istedim fiyatı 30 TL civarındaydı, aynı kitabı ören yerinin hemen dışındaki dükakndan 15 TL'ye aldım.
 
 
TOKALI KİLİSE
 
Ören yerinden çıktıktan sonra hemen yolun sağında kalıyor. Bu kiliseye de girmek için Müze kartınızı kullanabilirsiniz.
 
Tokalı Kilise

 
Tokalı kilise bölgede bilinen en eski kaya kilisesidir ve 4 bölümden oluşmaktadır. Sadece 2 katı gezmaya açık bulunuyor. Giriş katta muhteşem süslemeleriyle kilisenina na bölümü yer alıyor. Resterasyon yapılıp yapılmadığını tam öğrenemedim ancak renkler ilk günkü canlılığında duruyor gibiydi. Alt kat biraz daha karanlık ve az süslemeli ama ilk kat kadar güzel diyebilirim.
 
 
 
Tokalı Kilise

 
Eğer Göreme Açıkhava Müzesini gezmeye gidecekseniz çıkışta mutlaka Tokalı kilisesine uğramanızı öneririm.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder